Új irattároló állvány az otthonban

Egy nagyszabású változás története, avagy kell egy új irattároló állványrendszer

Nagy változás köszöntött be nem is olyan régen az otthon életébe, amikor elhatároztuk, hogy lecseréljük az irattároló állványrendszert. Sokan nem gondolnak bele, de egy pszichiátriai betegek részére fenntartott otthonban rengeteg papír alapú dokumentum tud összegyűlni. Mivel sajnos akadnak olyan betegek, akik több évtizedet töltenek itt, megesik, hogy egy vékonyka karton hatalmas dobozzá növi ki magát. Ahhoz, hogy ne vesszünk el a papírrengetegben, fontos, hogy egy megfelelő rendszerben vezessük ezeket. Bár már régóta hódít a digitális technológia, a régi iratokat ugyanúgy megőrizzük. Régi állványaink már nagyon csúnyán elkoptak, és nem is volt biztonságos a használatuk, így elhatároztuk, hogy lecseréljük azokat. De hol rejlik a tökéletes irattároló állványrendszer? Amikor felvetettük ezt a kérdést, nem gondoltuk volna, hogy egy betegünk ad erre választ.

Van egy nagyon kedves betegünk, Pista bácsi, aki raktárosként élte le élete jelentős részét, és csak nyugdíjas éveiben csatlakozott köreinkbe. Különösebb gond nincsen az öreggel, mégis beutalták az otthonba. Láthatóan a dolog nem hatja meg, ahogyan az sem, hogy sok extrém figura veszi körül. Pista bácsi elvan a saját kis világában, néha mesél nekünk vicces vagy csak kellemetlen raktározós történeteket. Mindig örömmel hallgatjuk ezeket. Sőt, hetente több különböző foglalkozást tartunk betegeink részére, hogy ne érezzék magukat annyira elveszettnek. Talán ettől kicsit elütünk a többi otthontól, mert nem azt az elvet valljuk, hogy mindenkit begyógyszerezve kell lekötözni, hanem mentális állapotuk javítható vagy szinten tartható a megfelelő foglalkozásokkal. Persze emellett mindenkit a mentális egészségi szintjének megfelelően kezelünk. Egyik ilyen hetente ismétlődő programunk a nosztalgiázásról szól. Mindenki felidéz egy múltbeli kedves emléket, és ezeket megosztjuk egymással. Persze legtöbbször a raktáros Pista bácsi viszi a prímet, nagy dumás az öreg.

Egy másik kedvelt foglalkozásunk pedig az, amikor átbeszéljük, hogy min tervezünk újítani az otthon falain belül vagy kívül. Ebbe bevonjuk az otthon lakóit is, hiszen fontos, hogy nekik is megfeleljen a változás. Nagyon sokszor kapunk hasznos tanácsokat is tőlük. Néha kialakulnak apróbb viták, de többnyire megy a közös tervezés. Mindenbe persze sajnos nem vonhatjuk be az összes lakót, mert vannak olyan felújítási projektek, amiket bizalmasabban kell kezelni. Az irattároló pont ilyen dolog, ugyanis egy kevésbé megbízható beteget nem szívesen engedünk be az irattengerbe, nehogy illetéktelenül belelessenek bárkinek a kartonjába. Azonban a szerény és segítőkész Pista bácsival kivételt mertünk tenni, mert nagyon megbízhatónak bizonyult a bent töltött ideje alatt. Ezen felül raktáros múltja sem éppen elhanyagolandó, hiszen ki rendelkezne kellő ismerettel a témában, ha nem ő?

irattároló állványrendszer

Kicsi a világ, úton a segítség

Azt persze hozzá kell tennünk, hogy mivel az elmúlt években a vendégszeretetünket élvezte, így információi neki sem a legfrissebbek. Ezt kompenzálja a tény, hogy korábbi munkáltatója a mai napig nem fordult el tőle.  Pista bácsi bármilyen kérdése, kérése esetén áll rendelkezésére, sőt, ezt az egykori munkáltatót rendszeres támogatóink között tudhatjuk. Nem is húztuk az időt, felkerestük Pista bácsi volt főnökét, akitől hamar megérkezett a segítség. Elmondta, hogy a közelmúltban cserélték le a teljes raktár polcrendszerét, és ebben a RackingLog volt segítségükre. Mondta, hogy keressük meg őket bátran, és hivatkozzunk rá, biztosan segítenek nekünk a kívánt polcrendszer kialakításában. Ha pedig valahol elakadunk, ő is szívesen segít.

Még nagyon a művelet elején jártunk, de Pista bácsi szeme máris fényesebben csillogott, izgalmasnak találta a történéseket. Mivel láttuk rajta, hogy tényleg a raktáros élet volt a mindene, tényleg szerette ezt, megengedtük neki, hogy végigkövethesse a polccsere folyamatot az elejétől a végéig. Mellénk ült, amikor végigböngésztük a RackingLog oldalát, ő is elolvasott minden információt, és sokszor elégedetten hümmögött, csak az orra alatt mormogta, hogy ez valóban jónak tűnik. Sokkal jobbnak, mint amilyen még az ő fiatalkorában elérhető volt.

Egyelőre csak annyit tudtunk, hogy irattároló állványrendszerre van szükségünk, és ha nem lett volna velünk Pista bácsi, ennyiben meg is állt volna a tudomány. Mondta, hogy hát nem kell itt sokat hezitálni, végignéztük az oldalt, tudjuk, mit szeretnénk, hívjuk fel a céget! Így is tettünk, és megegyeztünk egy időpontban, amikor jönnek felmérni a mi kis iratos szobánkat. Ez persze csak ironikusan kicsi, ugyanis egy egész házi könyvtár elférne benne. Jobbnak láttuk, ha semmit sem mozdítunk el, meghagytuk a régi állványokat is, rajta minden dobozzal és kartonnal. Így jobban látható az elképzelésünk, illetve azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagy újrarendezést nem terveztünk, csak cserét. Végül persze itt is inkább hallgattunk a tapasztaltabbakra…

Amikor a RackingLong munkatársai megérkeztek a helyszíni felmérésre, Pista bácsi nagyon serényen próbált segíteni, minden szóra figyelt. Láthatóan nem hiába, ugyanis közösen újraterveztük az iratszoba teljes elrendezését, megálmodtunk egy praktikusabb, könnyebben kezelhető irattároló állványrendszert. Látva, hogy milyen új lehetőség áll előttünk, rájöttünk, hogy az eddigi rendszer nem volt éppen a leghatékonyabb, csak a “már ismerjük a járást” alapon tudtuk, mit hol kell keressünk. De az új rendszer már csak elképzelés szinten is sokkal jobban hangzott.

Már közel a célhoz

A felmérés során úgy tűnt, az iratszoba teljesen át fog alakulni. Miután a RackingLog munkatársai elköszöntek, meg is kezdtük a munka ránk eső részét, vagyis a sok iratot ideiglenesen áthelyeztük egy üres szobába, és eltüntettük a régi polcainkat. Csak reménykedtünk benne, hogy pár napig nem lesz szükség senkinek a papírjaira, mert nagyon nehéz lett volna előkeríteni azokat. A felmérés után nem kellett sokat várnunk az árajánlatra, ami meglehetősen kedvezőnek tűnt számunkra. Ezután már csak egy megfelelő időpontot kellett találnunk arra, hogy a készre gyártott, és valamelyest egyénre szabott irattároló állványrendszer a helyére kerülhessen. Na, ez volt még nagyon izgalmas az öregnek! Egy kicsit gyereknek érezhette magát, és végül is ez számára felért egy gyereknappal, hiába tapossa már bőven a hetedik X-et. Pista bácsi mindenben megtalálja az örömet, még abban is, ha csak lecseréljük az irattároló rendszerünket.

Lehet, hogy egy kívülálló számára buggyantnak tűnhet Pista bácsi, de a korához mérten nagyon is ép az öreg, és ha ő nem lett volna jókor jó helyen, biztosan nem találtunk volna rá a RackingLogra. Nélküle nem kerültünk volna kapcsolatba egykori főnökével, aki elkalauzolt minket egy megbízható céghez.

Egy pszichiátriai otthonban is létezik happy end

Miután betelepítésre került az új irattároló állványrendszerünk, várt még ránk egy kis munka a sok dokumentummal. Ezzel az újítással viszont megkaptuk a lehetőséget, hogy könnyebben kezelhető legyen a papírmunka, és egy kicsit át is rendeztük a dokumentum-rengeteget. A mi kis felújítási akciónk akár rosszul is végződhetett volna, de hála Pista bácsinak és volt főnökének, valamint a RackingLog munkatársainak és precíz munkájának, nem így történt.