Összeesküvés elméletektől a VPS-ig

A XXI. század a pszichiátria betegségek melegágya. Véleményem szerint minél többen vannak egy közösségben, annál nagyobb azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen módon nehezen tudnak beilleszkedni a társadalomba. Ez a nagy számok törvénye alapján még helytálló mondat is.

Ha valaki nem rendelkezik egy olyan szemléletmóddal, ami elhelyezi őt a nagy képben, akkor beszélhetünk szerintem pszichiátriai betegségről. Számtalan oka lehet ennek, traumák révén, bizonyos tulajdonságok hiánya következtében is létrejöhet ilyen nehéz állapot.

Ezek közül az egyik legnépszerűbb a mai világban az üldözési mánia. Annyira sok információ ér minket nap , mint nap, és ennek ellenére a hatalmas egésznek olyan icipici kis részei vagyunk, hogy a világ 99,999999999999999999%-a egész életünkben rejtve marad előlünk, nem tudjuk első kézből tapasztalni. Ez az üldözési mánia és összeesküvés elméletek melegágya. Ez a tulajdonság kicsit minden emberben ott van amúgy, ezért is lehet az, hogy az összeesküvés elméletek néha sokkal gyorsabban terjednek, mint a valós, kézzelfogható dolgok. Hiszen nem tudjuk azt, amit nem tudunk, és ezek mindegyike azt közvetíti, hogy ez zajlik a háttérben, ez a valóság, amit eltitkolnak előlünk!

Hogy miért mesélek minderről? Azért mert a modern technológia az, ami ezeknek a félelmeknek az alapja tud lenni, mint pl. az okostelefon, amiről kapcsolatban régen összeesküvés elméletként terjed, hogy bárkit le tudnak nyomozni a GPS alapján és, hogy a telefon mikrofonját be lehet kapcsolni, és le lehet hallgatni az embert, aztán kiderült később, hogy ez tényleg lehetséges. Elég ha egy ilyen dologról kiderül, hogy valamennyi valóságalapja van, akkor az ember már a többire is hajlamos nagyobb bizalommal reagálni. Az informatika már csak ilyen terület, de bármilyen szakma ilyen, ha alig tudsz róla valamit, akkor hajlamos leszel a képzeleteddel kitölteni a részleteket.

Én a vps-ekkel kapcsolatban hallottam nagyon gyanús dolgokat, ezért utánaolvastam rendesen, hogy tisztában legyek azzal, hogy miről van szó, ahelyett, hogy képzelődöm róla. Azért tettem így, mert egy idősebb rokonom belebetegedett az ilyen dolgokba, és a vps szerinte egy mindent átfogó, irányító dolog, ahol tárolják a rólad szóló dolgokat. Első lépésem az volt, hogy ellátogattam ide: rackforest.com/szolgaltatasok/vps/. És elolvastam szépen mindent a vpsekről, hogy az idős, félelmeknek kitett rokonomat helyreigazítsam.

És nagy örömmel néztem ennek utána, mert érdekes dologról szól! Kezdjük azzal, hogy mi a vps, ez a Virtual Private Server rövidítése, ami azt jelenti, hogy ha szükséged van szerverre, mert mondjuk weblapot csinálsz, vagy valamilyen programot tesztelsz, esetleg csak tárolásra használnál egy háttérrendszert, akkor van lehetőséged bérelni egy vps-t, amit pár párezer forintért meg tudsz tenni.

Arra épül ez az egész rendszer, hogy a szerverek többsége általában elég nagy teljesítménnyel rendelkezik, ám a kihasználtságuk sokkal kisebb, mint ami a lehetséges lenne. Ezért lehetőség van arra, hogy külön kibéreljük egy ilyen szerver kis kapacitásdarabját, ami ami elegendő lesz ahhoz, hogy a mi hasznunkra váljon. Képzeld el ezt úgy, mintha lenne egy hatalmas raktár, aminek csak a fele van megpakolva egy cégnek, és nem fogják a maradék részét hasznosítani a raktárnak, ezért a fennmaradó nagy teret feldarabolják, külön falakkal elválasztják és bérbe adják kisebb cégeknek, hogy nekik is legyen hova rakodniuk a dolgaikat. Nagyjából így néz ki egy vps bérlés is.

Ezt a területet viszonylag sokféleképpen lehet hasznosítani. Valaki tényleg csak rakodásra használja, tele van adattal, amit nem tud hol tárolni úgy, hogy eléggé biztonságos legyen, ezért bérel egy vps-t, amihez a világ bármelyik pontján hozzá tud férni a nap 24 órájában, és nem kell amiatt aggódnia, hogy illetéktelen kezekbe kerülhet az általa tárolt információ.

Ugyanez történik akkor is, amikor weblapot készíttet az ember, a weblappal kapcsolatos minden tartalom a vps szerverre kerül, ami egy nagyon gyors, és közvetlen kapcsolatot jelent, így a honlapod egy elég stabil rendszert kap maga alá, ezért a honlapokkal kapcsolatos általános problémák hamar megszűnnek, mert stabil rendszerre épül.

A harmadik fentebb már említett szempont, hogy ha írtál valamilyen programot, ami még nem készült el teljesen, nem elég stabil, és nem alkalmas arra, hogy rászabadítsd a világhálóra, akkor szintén érdemes egy vps-t bérelni, mert így egy gyakorlóterülethez jutsz, ahol tudod tesztelni a programodat, vagy operációs rendszeredet.

Nyisd meg ezt az oldalt: rackforest.com/szolgaltatasok/vps/. És láthatod, hogy kettő típusú vps-t van lehetőséged bérelni. Van a Windows és van a Linux alapú. Ez a két operációs rendszer az, amelyik a vps-et alapját képezheti. Függően attól, hogy milyen célra használnád, elég kecsegtető az ajánlatok listája, mert a legolcsóbb verzió is 20 terrabájtnyi adatforgalmat engedélyez havonta. Ez elképesztően nagyon sok. Ha van egy weboldalad, akkor ha valaki rámegy az oldaladra, akkor sem használ néhány megabájtnál többet egy látogatással. Tehát szinte megszámlálhatatlanul sokan mehetnek rá az oldaladra havonta. A legolcsóbb verzió 1500 Ft havonta, tehát ennyiből meg lehet oldani egy weboldal üzemeltetését.

Még ami nagyon mutatja a profizmust, és a jelenlegi világot, hogy folyamatos biztonsági mentés biztosítanak minden bérlőnek. Tehát ha bármi is történne, akkor sem fognak az ott tárolt adataink elveszni, mert rendszeresen csinálnak róla másolatokat. Azt hiszem a rokonom azért képzelt ennyi mindent a vps-ekről, mert nem értette, hogy miről van szó, ezért a sok félelmét ráhúzta egy olyan dologra, amiről nem is tudja, hogy mi az valójában.

A vps egyáltalán nem egy veszélyes dolog, hanem egy nagyon hasznos szolgáltatás, amit ha valaki céget alapít, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb bérelni fog, hiszen hihetetlenül olcsóbb, mint ha valaki egy saját szervert vásárolna magának.

Az adatforgalomról már beszéltünk, ám még nem esett szót az internet kapcsolat sebességéről, amin keresztül ezek a szerverek elérhetőek. 2 gbps a sebesség, ami annyira gyors, hogy ha neked is olyan gyors lenne az interneted sávszélessége, akkor néhány gigabájtot másodpercek alatt töltenél le. Lehet egyébként, hogy nem is tudnád kihasználni teljes mértékben, mert a számítógéped lemezmeghajtója nem tud olyan gyorsan adatot írni, mint amilyen gyorsan letölteni tudsz. Természetesen ez ahhoz kell, hogy ha egyszerre mondjuk százan mennek fel a honlapodra, vagy pedig a cégednél egyszerre száz ember nyitja meg az adatbázist, akkor mindenki megfelelő sebességgel hozzá tudjon férni azokhoz az adatokhoz, amikre éppen szüksége van.

Szerintem ez egy nagyon hasznos és modern szolgáltatás, aminek a használata csak előnyökkel járhat. Részletesen elmeséltem a fent leírtakat a rokonomnak, és sikerült meggyőznöm a vps-ek ártatlanságáról.