Jacuzzi karbantartás vagy halálfélelem…

Amióta ember él a földön, mindig fél valamitől. Kezdetben a ragadozóktól, hogy megtámadják, míg alszik, és ahogy fejlődtünk egy több és aprólékosabb fóbiák jelentkeztek az embereknél. Szerintem már nem is él a bolygón olyan ember, aki ne tartana valamitől. Általában ezek kialakulását egy rossz élményhez lehet kötni, vagy az agyúnk kicsit túlkombinálja a dolgokat és a meg nem történt esettől elzárja a testet. Akárhogyan is alakul ki a fóbia onnantól számolni kell vele és az ilyen emberrel abban a bizonyos közegben a lehető legnagyobb türelemmel lenni.

Egy ismerősöm például rettenetesen tart az állóvizekről. Ez alatt a mesterségesen megalkotott medencére, jacuzzira vagy akár egy szökőkútra gondolok. Az ő esetében nem az a gond, hogy, egy olyan közegbe kell mennie ahol az emberi test alap funkciói máshogy, vagy egyáltalán nem működnek, hanem, hogy olyan mikroorganizmusokkal kerül össze, amiktől úgy érzi, hogy Ő biztosan el kap valamit.

Nem is annyira alaptalan a félelme, mert rengeteg alga, baktérium, vírus lehet, egy ápolatlan állóvízben és valóban tudnak veszélyesek is lenni. Biztos fordult már elő veletek is, hogy egy kiadós strandolás után begyulladt a szemetek, vagy valami kellemetlen lábgombát kaptatok, de lehetséges, hogy hazafelé több vendéglátó egységben kellett meglátogatnotok a mellékhelységet. Ezek a tünetek, mind a vízben élő kis mikroorganizmusok okozzák. Nem megfelelő higiénia ezért veszélyes az emberi szervezetre nézve.

Szerencsére ezek ellen is lehet védekezni. A jacuzzik megjelenésével létre jött egy új szakma, ami jacuzzi karbantartással foglalkozik és így ők lettek a jacuzzi karbantartók! Viccet félretéve valóban létezik ilyen, és akinek a birtokába van bármi jellegű medence, pezsgőfürdő netán kerti szökőkút azoknak érdemes ezeket a szakembereket felkeresni, hogy elkerüljék a betegségeket.

Ha az ember, baráti körében tud ilyen emberről és egy házavató medencés buliba akarja elhívni, talán segíthet, hogy ha bizonyítja, mikor lett kitisztítva a medence. Lehetséges, hogy csak a lábát fogja a vízbe lógatni, de legalább nem zárkózik el a társaságtól. Sokan gúnyolódnak az ilyen, számukra alaptalannak tűnő aggodalmaskodásokon, pedig az ember saját túlélése érdekében generálja ezeket magának. Semmivel se rosszabb az ilyen félelem, mint a repüléstől való.

Bármi is legyen, ha már az ember rendelkezik otthonában jacuzzival, vegye a fáradságot a karbantartására, mert ezek a szerkezetek, nagyon jó relaxációt képesek adni, egy hosszú, stresszes nap után. Nyolc és tizenkét óra robotolás után, legyen az ülő vagy álló munka, az emberi test valamely testrésze, izmai felveszik a munkában felvett tartást és a modern ember, már nem képes a munkahelyén hagyni a munkát, folyamatos teendők lebegnek, a szeme előtt, ezért a teste se lazul el megfelelően. Görcsösen nehezebben alszik el az ember, kevesebbet és rosszabban alszik. Emiatt hasznos egy félórányi mártózás egy forró vizű kényelmes jacuzziban, hogy teljes lazaságban nyugalomban térjünk a nyugovóra. Az életünket is meghosszabbíthatja, pár évvel abban biztos vagyok!