Hogyan hat a hőmérséklet szabályozás a pszichiátriai betegekre?

A pszichiátriai otthonban dolgozik egy szakmai kutatócsoport, köztük én is, akikkel azt vizsgáljuk, milyen terápiás lehetősége van a hőmérséklet szabályozásnak a különböző pszichiátriai betegek kórtörténetének lefolyásában. A tapasztalat és a szakirodalom azt mutatja, hogy bizony jelentősen hatással lehet a hőmérséklet a páciensek érzelmi állapotára. Egy 2014-ben megjelent svéd publikációra alapozva elkezdtük kidolgozni azt a terápiás módszert, ami a hőmérséklet szabályozásán alapszik.

Az alapfeltevésünk az, hogy a hőmérséklet változás hatással van az ember hangulatára és szuggesztibilitására (vagyis hogy mennyire hajlamos utasításokat végrehajtani). Ezt több kísérlet is igazolja. Ebből kiindulva pedig egyes mentális betegségek kezelésében is hatékony lehet az ilyen típusú környezeti behatás. Az érzelem szabályozással vagy hangulatzavarral küzdőknek jelentősen javulhat az állapotuk, ha komfortosan érzik magukat.

Az ember általában nyugodtabban viselkedik, ha kellemes meleg veszi körül. De persze ez is egyén függő, van aki éppen hogy a hidegre reagál hasonlóan. Ezek alapján két csoportra lehet osztani a pácienseket, és két, különböző hőmérsékleti feltételekkel rendelkező teremben meg tudjuk teremteni a számukra ideális feltételeket. Ezzel pedig a beteg compliance is nő (vagyis hajlandóbb lesz együtt működni a terápiában, többet fog tenni a saját gyógyulásáért). Ez pedig, ha a gyakorlatban is beválik, az igen biztató.

Ha továbbgondoljuk a módszert, a beteg kezébe adhatjuk az irányítást. Ezzel azt érezheti hogy van ráhatása a környezetére, még egy ilyen szigorúan kontrollált helyen is, mint egy pszichiátria. Azzal, hogy önállóan irányíthatja a szoba hőmérsékletét, kimozdítható a tanult tehetetlenség állapotából ami nagyon fontos, főként depressziós betegeknél. Mintegy viselkedésterápiás eszközben, a páciens jutalomként élheti meg a hőmérséklet szabályozását.

Ezeknek a hipotéziseknek a tesztelésére szerveztünk egy olyan longitudinális vizsgálatot, amelynek a keretében beruházunk több klíma berendezésre. 50 beteget tervezünk bevonni a vizsgálatba, és további 50 kísérleti személyt mint kontroll csoport. Hat hónapon át vizsgáljuk a személyek reakcióját a hőmérséklet szabályozás hatására. Az eredményekről statisztikai elemzéseket készítünk, melynek segítségével ki lehetne dolgozni a konkrét terápiás módszert.

De az egyik első és talán a legfontosabb lépés a engedélyek megszerzése után, a klíma berendezések beszerzése. Fontos, hogy megfelelően válasszuk ki azokat a készülékeket, amelyekre végül beruház az intézet. Lényeges szempont a költséghatékonyság, hiszen a kutatásra fordítható keret véges, a legtöbb pénz pedig a különböző engedélyek és utómunkák fogják felemészteni. Így nem kellene a klímákra többet költeni annál, mint amennyi feltétlenül szükséges. Találtunk is egy kereskedés, ami megfelel a célra. Ez pedig a Polar klíma. Az általuk árult készülékek jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, és hatalmas kínálatból válogathatunk.

A funkciók is nagyon meggyőzőek. A legfontosabb talán a csendes üzemmód, hiszen a klíma üzemelése közbeni hang komoly distresszt válthat ki az arra érzékeny páciensekből. De ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, megoldódik a probléma.

Az is ígéretes, hogy a berendezés képes automatikusan tartani a beállított értéket és kiválasztani a megfelelő funkciót, így amikor nem egy beteg kezében van a távirányító, elég megadni a kívánt hőmérsékletet, és a klíma tartja azt a kültéri hőmérséklet változások ellenére.

A különböző szűrők, páramentesítés, kórokozók semlegesítése segít megőrizni a fizikai egészséget, és ezzel is javít a közérzeten. Az aktív szén szűrő pedig semlegesíti a kellemetlen szagokat. A Polar klíma tehát eddig minden szempontnak megfelel. A szűrők egyszerű tisztíthatósága is egy nagyon kedvező tulajdonság.

Egyéb kényelmi funkciókkal is rendelkezik, továbbá segíti a legjobb hatásfok elérését. Az automatikus újraindítás és a megfagyott kondenzvíz leolvasztása a külső egységről is mind ezt szolgálják. Ha pedig az egység mégis elromlik, az automatikus hibakereséssel pontosan meg lehet határozni a hiba forrását, így a szervizelés a lehető legkevesebb időt veszi igénybe, és a lehető legkevésbé zavarja meg a betegek hétköznapjait.

Mivel a beszerelés viszonylag hosszadalmas, ezért fontos megtervezni, hogy hogyan fordíthatja fel legkevésbé az otthon életét. Szerencsére a beszerelő szakemberek nagyon segítőkészek,és ha egyszerre csak egy helyiséget zárunk le, akkor minimalizálhatjuk a kockázati tényezőket.

Tehát kiválasztottuk a Polar klímát, mert rengeteg pozitív tulajdonságának köszönhetően tökéletesen alkalmas a kutatáshoz. És a funkcióinak hála, a pszichiátriai otthon életét is nagyban megkönnyíti. Meg is rendeltük erről a weboldalról: Polar klíma. A legmegfelelőbb típus kiválasztását segítették a részletes leírások és bemutató szövegek.

Amint használatra kész lesz a rendszer, nekiállunk az adatgyűjtésnek és teszteljük az elméletünk helyességét. Az előzetes felmérések eddig nagyon biztatóak és reménykedésre adnak okot. 10 vizsgált betegből 7 reagált közvetlenül a hőmérséklet változás, és 63,2%-nál váltott ki pozitív hatást a hőmérséklet kontrolljának átadása. Ha a tényleges adatok is tükrözni fogják ezt a tendenciát, akkor forradalmi áttörést érünk el a viselkedés terápiás kezelésekben. Gyógyszeres kezeléssel kiegészítve pedig, sokaknak jelenthet reményt a felépülésre.

A kutatásunkat lelkesen fogadta a szakvélemény. A hőmérséklet hatása a betegek mentális állapotára ugyanis egy eddig kevésbé kutatott terület, amiben nagy potenciál rejlik. Az előttünk kutató kollégákra hivatkozva nekünk már nem kell újrakezdeni mindent elölről, mégis jelentős áttörést érhetünk el. A Polar klíma segítségével pedig egy új eszköz kerül az eszköztárunkba, amivel a betegeken segíthetünk.

Remélem, az új terápiás módszer a gyógyszer rezisztens betegségekkel küzdőknél, és élhetőbbé teszi a mindennapjaikat. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a terápiával egy kockázatmentes és egyszerű metódust hozunk létre, ami sikerrel lehet alkalmazni minden főbb betegség típusra földrajzi meghatározástól függetlenül. Mivel a módszer nonverbális, kiküszöbölhető a nyelv, mint zavaró tényező, így afáziás és kataton betegeknél is sikerrel alkalmazható. Továbbá egyszerűsége révén eljuttatható hátrányos régiókban található kórházakba és intézetekbe is.