Egy pszichiáter bejegyzése

Pszichiátriai betegek otthonában dolgozom orvosként. Ez egy magán létesítmény és csak egy éve vagyok itt. Régebben egy kórházban dolgoztam, és nagyon szerettem, de sajnos ott kellett hagynom, mert a fizetés nem volt a legjobb. A férjemmel pedig már családot szeretnénk alapítani és építkezni, viszont az én viszonylag kevés fizetésemmel nem tudtunk nekiindulni a dolgoknak. Ezért, hosszas töprengés és több átbeszélgetett éjszaka után arra jutottunk, hogy elmegyek egy magán klinikára addig, amíg nem teljesülnek azok a dolgok, amiket meg szeretnénk valósítani (gondolok itt a saját kertes házra), és majd ha egyenesbe jöttünk, visszamegyek egy kórházba, mert a magán klinikákon mindig jóval több fizetést kap az ember, mint az államilag fenntartott intézményekben. Ez nagyon szomorú, de attól még így van. Azonban a férjem szerencsére keres olyan jól, hogy ha meg van a ház, visszamehessek a kórházba, de egyelőre minden fillérre szükségünk van.

A terveink úgy néznek ki, hogy először összeszedjük a házra való pénzt, felépítjük az otthonunkat és aztán jöhetnek a gyerekek, mindent szépen sorjában. Szerencsére ez alatt az egy év alatt sikerült úgy kiegészítenünk a megtakarításainkat, hogy elkezdhessünk építkezni a telkünkön.

A munkálatok már nagyon jól állnak, maximum 4 hónap és már be is költözhetünk új otthonunkba. Már alig várom.

Azonban, mint minden építkezésen, itt sem ment minden zökkenőmentesen. Rengeteg nem várt költség adódott, olyan problémák, amikkel nem számoltunk. Szerencsére hitelt nem kellett felvennünk annak köszönhetően, hogy erre az időszakra munkahelyet váltottam.

De nem csak ilyen rajtunk kívül álló okok miatt nehéz ez az időszak, van, amiben mi nem tudunk megegyezni a férjemmel. Ilyen volt például a ház színe, a kerítés és hogy legyen-e napelem a ház tetején, vagy sem. Szerintem kell napelem rendszer családi házra, azonban a párom kissé szkeptikusan állt a témához. Ő nem igazán lelkesedett érte, pénzkidobásnak gondolta akkor, amikor még nem nézett utána. Sajnos nagyon makacs ember az én édes párom, ezért ami első hallásra nem tetszik neki, arról később nagyon nehéz meggyőzni. De ez a napelem dolog szerencsére kivétel volt. Erről végül sikerült meggyőznöm.

De nem volt ez olyan egyszerű ám, mint a karikacsapás. Meg kellett győznöm a drágám nyomós érvekkel, hogy ne tudjon rá mást mondani, csak igent. Mivel nem pszichiáter vagyok, a napelemek nem tartoznak a szakterületemhez, így utána kellett járnom a dolgoknak az interneten. Rá is találtam egy honlapra, ahol mindent az utolsó kis részletig elmagyaráznak. Nekem sokat segített, jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Először is leírják, hogy mennyire gazdaságos és környezetbarát dolog ez a napelem, mert hosszú távon rengeteg pénzt tud megspórolni vele az ember, sokat lefaraghat a rezsiből. Ez szerintem nem egy utolsószempont, sőt!

Továbbá kiderül az is, hogy nem csak a Nap fényét tudja hasznosítani ez a kis szerkezet a tetőn, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is, ezáltal nem csak a napsütéses órákon működőképes, hanem egész évben. Ez volt az egyik olyan érv, ami meggyőzte a párom a takarékosság mellett.

Érdekességként leírom, mert engem például megdöbbentett, hogy a napelem a fény energiáját egyenárammá alakítja át. Na, mármost én azt tudtam eddig is, hogy az elektromos berendezések váltóárammal működnek. Ezért szükség vagy egy bizonyos napelemes inverter nevű kütyüre, ami az egyenáramból váltóáramot csinál. Szerintem marha érdekes!

Ez a honlap amúgy nem egy ismeretterjesztő oldal, hanem a Pentele Solar Kft. üzemelteti, ami ilyen napelemek árusításával és felszerelésével foglalkozik. Az egyéni paraméterek alapján pedig árajánlatot is lehet kérni tőlük, valamint segítséget kapunk annak a kiszámolásához is, hogy kb. mennyi idő alatt térül meg ez a beruházás. Nos, én kértem tőlük ajánlatot, és már azzal együtt mentem oda a férjemhez, amikor belevágtam az érvek felsorakoztatásába.

Végül kicsit fintorogva (mert nem szereti belátni, amikor téved), de belement, hogy legyen napelemünk, mert tényleg nagyon jó ajánlatot kaptunk ettől a cégtől, és megéri nekünk egy ilyen beruházásra befektetni.

Amint kész lesz a tető cserepezése, már el is kezdik felszerelni a napelemeket, mert már csak az van hátra, minden papírmunkán túlvagyunk. Alig várom, hogy végre beköltözhessünk, és élvezhessük ennek a csodálatos rendszernek az előnyeit. Nem is beszélve arról, hogyha nemsokára családot alapítunk, a gyerekek mellett főleg jól fog jönni ez a plusz pénz, amit a napelem rendszer megspórol nekünk. Egy szó, mint száz, nagyon örülök, hogy sikerült meggyőznöm a párom és nekünk is lesz napelem a házunkon. Remélem, hogy ezzel a szomszédjainknak és az arra járóknak is példát mutatunk, mert a napelem egy nagyon jó dolog!