A gyerekvállalás nehézségei

A legtöbb ember a harmincas évei környékén családalapításra vágyik. Nagy kérdés azonban mindig, hogy ezt megengedheti e magának illetve, hogy valóban elég érett és felkészülte egy ilyen változásra. Az unokatestvérem tavaly ment férjhez, a döntésükben nagy szerepet játszott, hogy már nagyon szerettek volna babázni is. Sokat beszélgettünk, akkoriban, hiszen én idősebb vagyok és érdekelték a tapasztalataim. Nekem az egyéni véleményem az volt, hogy valójában nincsen tökéletes időpont egy ilyen döntés meghozásához csak olyan, ami alkalmasabb, meg ami kevésbé alkalmas. A legnagyobb félelme nem is az volt, hogy ők ketten hogyan lesznek képesek nevelni a leendő gyerekeiket, hanem az, hogy érdemes e ezen a mai világon gyereket vállalni és ki tenni azt a manapság zajló változásoknak és borzalmaknak, amikről annyit hallani mind a rádióban, mind a televízióban. A legrosszabb az, hogy ha sikerül is felnevelned a gyermeked és teljesen felelősségteljesének tartod, megbízol benne, akkor se tudhatod, hogy a környezetében vagy a világban bárhol, milyen akár pszichésen beteg emberekkel találkozik. Nem döntheted el, kik lesznek rá hatással és nem lehetsz ott, hogy megvédd őt mindig mindenkitől. Tehát valójában nem magadban, hanem másokban nem bízol, másoktól félsz.

Szerencsére manapság már sokkal elfogadottabb, ha valakinek pszichés problémái vannak és emiatt pszichológusra vagy pszichiáterre van szüksége. Nem tekintik az embert a problémái miatt következetesen bolondnak, épp ellenkezőleg, ha sikerül felismerni, hogy segítségre van szüksége a környezete általában kifejezetten büszke rá. Éppen ezért segítenünk kell azoknak, akiknek akár lelki, akár pszichés problémái vannak és nem pedig félnünk tőlük. Attól, hogy rettegünk a hasonló betegségektől és betegektől se mi, se az ő problémájuk nem fog megoldódni. Az egyetlen megoldást az nyújthatja, ha megpróbálunk társadalmilag is elfogadóan viselkedni. Ha akár a környezetünkben, akár az ismerőseink környezetében tudomást szerzünk ilyen esetekről segítséget nyújtani. Ne gondoljuk azt, hogy a mi feladatunk megoldani ezeket a problémákat, ezért vannak szakemberek, akik kifejezetten erre specializálódtak. Amit segítségként tehetünk az az, hogy nem bolondoknak tekintjük a saját problémáikkal megküzdeni kívánó embereket, hanem elfogadjuk és ha tehetjük, szakemberekhez irányítjuk őket.

Tudnunk kell ugyanakkor, hogy a világban mindig is történtek rossz dolgok és mindig is fognak, ezt nem tudjuk befolyásolni. Azonban, ha vágyunk gyerekre ne ezért ne alapítsunk családot, hiszen ezen logika alapján már rég kihalhatott volna az emberiség. Tegyük meg a legtöbbet, ami tőlünk telik, hogy szeretetben és biztonságban nevelhessük fel a születendő gyermekünket és a legboldogabb életet nyújthassuk neki, de közben értsük meg, hogy mindent nem fogunk tudni befolyásolni.
Az unokatestvéremnek pár hónapja születtek meg az ikrei, két csodálatos kislány. Mikor kiderült, hogy ikreket vár természetesen nagyon örültünk neki. Hiszen milyen csodálatos is, hogy valakinek van egy testvére, akivel felnőhet. Neki és nekem se volt soha édestestvérünk, gyerekkorunkban pedig elég ritkán találkoztunk és mindig úgy gondoltuk, hogy sokkal többet tudtunk volna játszani, ha van mellettünk egy velünk egy korú gyerek. A nagy öröm után persze rá kellett jönnie, hogy két babának kétszer annyi dologra van szüksége és az kétszer annyi kiadást is jelent. Ilyenkor kifejezetten fontossá válik, hogy az ember mit honnan szerez be, hiszen fontos, bizonyos dolgoknál, hogy kifejezetten jól funkcionáljanak.

Egy barátnőmtől halottam még régebben én is a babaverda.hu oldaláról. Mikor a saját gyerekeimnek vásároltam babakocsit sok évvel ezelőtt a boltok sokkal kisebb választékkal rendelkeztek, ezért is örültem, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Számomra már akkor is pozitív volt, hogy olcsóbb volt a készletük, mint a boltban kapható babakocsiké. A baba mellett nem lett volna időm ellátogatni valójában egy áruházba sem, nem igazán tudtam volna kire rábízni és ehhez hasonló helyre nem is szívesen mentem volna még vele eleinte. Az internetes rendelés nagyon sok mindenben megkönnyítette az életemet. Egyrészt mert szabadon kiválaszthattam, hogy milyen termékekre van szükségem, anélkül, hogy el kellett volna mozdulnom a baba mellől. Másrészt, mert mint későbbi keresgéléseim folyamán kiderült nem csak babakocsit árusítanak az oldalon, de azokhoz kiegészítőket, autós gyereküléseket, baba biztonsági felszereléseket és gyermekszoba tartozékokat is. Természetesen nem csak a kínálat nyűgözött le, hiszen nem árulok el azzal nagy titkot, hogy hasonló oldalakat már láttam korábban is. Azonban sajnos nem az én tanári fizetésemhez mérték a termékek árát, így már azon gondolkoztam, hogy van e esetleg olyan ismerősöm, akinek már nagyobb gyerekei vannak és esetleg tőlük kölcsön kérhetném a régi babakocsit, vagy gyerekülést. Egész gyorsan rá kellett jönnöm azonban, hogy a barátaimnak még vagy nincsen gyereke, vagy, akinek van azoknak már nincsenek meg a régi holmik. Mikor a fent is említett barátnőm megmutatta ezt az oldalt először, azt hittem nem hiszek a szememnek. Előtte még sose találkoztam olyan babakocsi oldallal, ahol ekkora kedvezményeket kínáltak volna. Nem tudom más hogy van vele, de én szívesebben vásárolok, olyan helyről, ahol foglalkoznak a vevőkkel és tisztában vannak mind az igényekkel, mind azzal, hogy bizonyos termék mennyit ér. A legnagyobb probléma a baba holmikkal, hogy a gyerekek nagyon gyorsan nőnek, így a használati idejük és az árérték arányuk nem áll egymással összhangban. A babaverda.hu oldalán azonban akár negyven százalék árengedménnyel címkézett termékeket is találhatunk, ami igazán nagy segítség tud lenni, főleg, ha az embernek ikrei születnek és dupla annyi dologra van szüksége.

Az unokatestvérem ugyanúgy lelkesedett az oldalért, akár csak én, mikor először nekem mutatták meg. Kis keresgélés után egy Dorjan Danny Sport 5 Multifunkciós Iker Babakocsit választott. A legjobban az tetszett neki benne, hogy igazán csajos volt a dizájnja is. A napellenző fehér alapon fekete pöttyös, ami a 50’-es 60’-as évek divatját és díváit idézi. Ki állítja, hogy babakocsival nem lehet divatosnak lenni? Ráadásul ehhez ő is fel tud öltözni, hiszen a feketéhez és a fehérhez bármilyen szín illik. Miután megrendelte a terméket, nagyon gyorsan ki is szállították, ami számára külön örömet jelentett, hiszen a két baba mellett nem lett volna sajnos ideje érte menni és nem akart volna sokat várni sem egy ilyen alapvető kiegészítőre. Mikor egy ideje már használta kérdeztem tőle, hogy hogyan funkcionál és azt mondta, hogy képzeljem el ez nem csak babakocsi, annál sokkal többre képes. Olvasta mikor megrendelte is, hogy mi minden tartozik a felszereléshez, de nem gondolta volna, hogy tényleg ennyi mindenre alkalmas. Masszív, állítható felfújható, könnyen manőverezhető kerekekkel van felszerelve, 2db mózeskosár tartozik hozzá, 2db sport ülőrész, 2db autós babahordozó, egy igazán praktikus babatáska és egy nagy bevásárló kosár is tartozik hozzá. A mózeskosár, a babakocsi és az autóülés mindkét irányba rögzíthetőek a mózeskosár fogása annyira kényelmes, hogy szinte nem is érezni a súlyát. Természetesen az egész állítható szellőzővel és esővédővel ellátott. Biztosított róla, hogy az utóbbi években ennél nem volt jobb beruházása, aminek az ára visszatérült volna ennyire a használat során. Mivel mostanában várják a babájukat a barátnői is ezért tudom, hogy nekik is ezt az oldalt fogja ajánlani, én pedig büszke vagyok, hogy már az elejétől kezdve ennyit segíthettem.